Wiosenne zastosowanie NAP Humino jest uzasadnione
Wiosna to bardzo dobra pora roku do podjęcia działań zwiększających jakość gleby, jej żyzność i produktywność.
01-03-2021Wiosna to bardzo dobra pora roku do podjęcia działań zwiększających jakość gleby, jej żyzność i produktywność. W tym celu najlepiej posłużyć się koncentratem NAP Humino, zawierającym wszystko to, co jest niezbędne dla mikroflory i mikrofauny glebowej.

Wiosna to bardzo dobra pora roku do podjęcia działań zwiększających jakość gleby, jej żyzność i produktywność. Wynika to z kilku czynników, występujących wiosną:
- wysoka wilgotność gleby
- postępujące ogrzewanie się gleby, zachodzące w sposób zrównoważony
- stopniowe, coraz szybsze namnażanie się mikroorganizmów glebowych i ich wzrastająca aktywność
- obecność nierozłożonych jesienią organicznych resztek pożniwnych
- rozpoczęcie intensywnej wegetacji upraw ozimych
- zbliżające się pokrycie pola uprawą jarą.
Wszystko to stwarza idealne warunki do uzyskania wysokiej efektywności środka NAP Humino B w procesie podnoszenia sprawności gleby. Środek jest szczególnie polecany przed siewem kukurydzy, jęczmienia jarego, buraków, soi, grochu i innych strączkowych oraz przed sadzeniem ziemniaków. Wymienione uprawy cechują się dużymi i bardzo dużymi wymaganiami w stosunku do jakości gleby. Zastosowanie NAP Humino B wiosną spowoduje, że korzystając z ocieplania się gleby oraz wzrostu jej aktywności biologicznej środek będzie systematycznie poprawiał parametry jakościowe gleby, a jednocześnie wpływał stymulująco na system korzeniowy.
Wraz z początkiem wiosny rozpoczniemy proces poprawiania jakości i sprawności gleby
Kwasy fulwowe zawarte w NAP Humino B znane są ze swojego stymulującego wpływu na wzrost i podział komórek roślinnych. Z tego powodu są często stosowane w nalistnych biostymulatorach.
Bor, znajdujący się w ilości co najmniej 2%, zaspokoi pierwsze potrzeby wymagających gatunków jak burak cukrowy i kukurydza. Ponadto, udowodnione jest naukowo, że B zwiększa liczebność grzybów, promieniowców i bakterii w glebie. A mikroorganizmy gleby odpowiadają za rozkład i zwiększanie przyswajalności pierwiastków (P, K, Ca, Mg, S i mikroelementów) z form nieprzyswajalnych dla roślin.
Co jest bardzo ważne, NAP Humino B zawiera azot amonowy (N-NH4), który jest odporny na wymywanie i przytrzymywany w kompleksie sorpcyjnym. Co więcej, dowiedzione jest, że kukurydza we wczesnych fazach wzrostu preferuje właśnie jony amonowe, jako źródło azotu.
NAP Humino B zawiera także dużo kwasów humusowych. Interesującym jest że kwasy humusowe znane są z tego, że zmieniają strukturę gleby na gruzełkowatą, co radykalnie poprawia stosunki powietrzno-wodne. Lepiej napowietrzona gleba, to lepszy rozwój systemu korzeniowego oraz podniesienie jego aktywności.
Polskie gleby wiosną są zazwyczaj wypłukane z siarki. Niedobór tego składnika ogranicza znacznie wykorzystanie azotu mineralnego. Na szczęście, NAP Humino B zawiera co najmniej 33% SO3, co w dużym stopniu poprawia glebowy bilans N:S i sprzyja zwiększeniu efektywności azotu.
Wniosek jest jeden:
„wiosenne zastosowanie NAP Humino B jest celowe, efektywne i racjonalnie uzasadnione”
Zalecane dawki:
6-8 l/ha
Uwagi:
– produkt nie wymaga wymieszania z glebą
– można stosować łącznie z gnojowicą, roztworem mocznika lub roztworem saletrzano-mocznikowym
– zalecane końcówki dysz, jak dla płynnych nawozów doglebowych
– produkt dostępny w opakowaniach 20, 200 i 1000 litrowych.